Aplikacija za pomoć u zaštiti radnika na otvorenom od opasnosti od sunca

Created with Sketch.

Aplikacija za pomoć u zaštiti radnika na otvorenom od opasnosti od sunca

Nova istraživanja otkrila su da je izloženost ultraljubičastom sunčevom zračenju glavni uzrok smrti od raka povezanih s radom na globalnoj razini te da je potrebno učiniti više na prevenciji i ublažavanju istog.

Gotovo jedna od tri smrti od nemelanomskog raka kože uzrokovana je radom pod suncem, prema zajedničkim procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Međunarodne organizacije rada (ILO). Istraživanje objavljeno u časopisu Environment International otkriva da radnici na otvorenom nose veliki i sve veći teret nemelanomskog raka kože te poziva na djelovanje kako bi se spriječila ova ozbiljna opasnost na radnom mjestu i gubitak života radnika koji uzrokuje.

Istraživanje poziva na više mjera za zaštitu radnika od opasnog rada na suncu. Budući da se rak kože razvija nakon godina ili čak desetljeća izloženosti, radnici moraju biti zaštićeni od sunčevog ultraljubičastog zračenja na poslu od početka karijere i tijekom  rada.

Radnici na otvorenom, koji su pod povećanim rizikom od raka kože i oštećenja očiju zbog izlaganja suncu i odgovorne osobe za sigurnost i zdravlje mogu mjeriti razine štetnog ultraljubičastog (UV) zračenja na svojoj lokaciji pomoću aplikacije.

Ažuriranu verziju aplikacije SunSmart Global UV, ključnog alata u borbi protiv zdravstvenih problema povezanih s UV zračenjem, pokrenula je skupina agencija Ujedinjenih naroda. Nova verzija aplikacije radi na svim mobilnim uređajima i uključuje niz novih značajki i poboljšanja.

Aplikacija se temelji na UV indeksu koji pokazuje razinu sunčevog UV zračenja na zemljinoj površini. UV indeks koristi ljestvicu od 1 (ili Nisko) do 11 i više (ili Ekstremno). Što je viša vrijednost indeksa, veća je mogućnost oštećenja kože i očiju te je potrebno manje vremena da se ozljeda dogodi. Maksimalni UV indeks je u sunčano podne kada je sunce najviše na nebu. Prilagodba aktivnosti na otvorenom i korištenje zaštite od sunca preporuča se kada je UV indeks 3 ili više. Oštećenje UV zračenjem je kumulativno, a UV može biti štetno ako su ljudi izloženi dulje vrijeme – čak i pri niskim razinama.

Aplikacija, koju zajedno lansiraju ILO, Program Ujedinjenih naroda za okoliš, Svjetska zdravstvena organizacija i Svjetska meteorološka organizacija, prvi put je pokrenuta 2022. godine. Nudi UV i vremenske prognoze koje uključuju nacionalne i lokalne tokove podataka, ističući vremena i mjesta kada je zaštita od sunca neophodna.

"Svake godine 1,6 milijardi radnika, posebno onih koji rade na otvorenom, izloženo je sunčevom UV zračenju na poslu, a taj će se broj vjerojatno povećati s klimatskim promjenama", kaže Joaquim Pintado Nunes, Ogranak ILO-a za zaštitu na radu i radnu okolinu (OSHE).

„Postoji kritična potreba za podizanjem svijesti radnika o rizicima s kojima se suočavaju zbog nezaštićenog izlaganja sunčevom UV zračenju. Važno je upamtiti da se, kao i kod mnogih drugih profesionalnih opasnosti, bolesti uzrokovane ultraljubičastim zračenjem u velikoj mjeri mogu spriječiti”.

Aplikacija SunSmart Global UV koristi Globalni solarni UV indeks koji pruža informacije o mogućim zdravstvenim rizicima povezanim s UV zračenjem. Pomoću ovih informacija aplikacija pruža dosljedno, globalno, UV izvješćivanje i javnozdravstvene poruke. Cilj je smanjiti učestalost raka kože i oštećenja očiju uzrokovanih UV zračenjem, educiranjem javnosti o jednostavnim mjerama prevencije kao što su ograničavanje vremena na podnevnom suncu, traženje hlada, nošenje zaštitne odjeće i korištenje krema za sunčanje širokog spektra. 

Aplikaciju je moguće besplatno preuzeti u trgovinama Apple App i Google Play, a dostupna je na devet jezika – arapskom, kineskom, nizozemskom, engleskom, francuskom, njemačkom, talijanskom, ruskom i španjolskom.

Podižući javnu svijest i potičući pametno ponašanje prema suncu, aplikacija pridonosi postizanju 3. cilja – održivog razvoja UN-a, promicanju zdravlja i dobrobiti diljem svijeta.

                                                                                                              Vitomir Begović

Prevedi »